Gehoorapparaten

Bent u op zoek naar een hoortoestel? Weet u al wat voor een merk of wat voor een uitvoering u graag wilt hebben? Wist u dat er op dit moment ongeveer 1600 verschillende hoortoestellen  op de Nederlandse markt beschikbaar zijn? Bij Hoorstudio Gooise Meren kijken wij graag met u mee om een juiste oplossing te vinden. Hieronder zullen we al kort uitleggen welke verschillende soorten gehoorapparaten er zijn. Zo weet u wat voor een soorten hoortoestellen er zijn.

Soorten gehoorapparaten

Gehoorapparaten worden ingedeeld op uiterlijke kenmerken en de techniek die er in zit. Over de uiterlijke kenmerken zullen we hieronder wat vertellen, hier willen we u graag informeren over de techniek die in een hoortoestel zit. Een hoortoestel is eigenlijk een heel klein computertje waar microfoons aan zitten die geluiden registreren, geluiden worden door de computer(processor) geanalyseerd en bewerkt en gaan via een luidspreker uw oor in. De processor is het hart van het hoortoestel, in feite bepaald de kwaliteit van de processor hoe goed u in drukke rumoerige situaties kunt verstaan. Een hele eenvoudige processor is minder krachtig dan een hele complexe processor, het is belangrijk om de juiste processor te kiezen, immers, een foute keuze leidt tot een gehoorapparaat die u onvoldoende ondersteuning biedt in de omgevingen waar u vaak bent. Samen met ons kunnen we onderzoeken wat het beste bij uw situatie past.

Plaatsing

Er zijn in principe twee uitvoeringen voor gehoorapparaten. Het toestel kan in-het-oor (IHO)of achter-het-oor (AHO) geplaatst worden.

AHO (achter het oor)  en  RIC (receiver in canal) gehoorapparaat

Dit soort toestellen zijn onder te verdelen in twee groepen. De traditionele AHO hoortoestellen met een oorstukje in de oorschelp/gehoorgang en een toestel waarbij er een luidspreker in de gehoorgang zit, dit laatste toestel wordt een RIC genoemd, een receiver-in-canal of ook wel een LIHO, luidspreker-in-het-oor. Deze RIC uitvoering wordt in Nederland heeft meeste verkocht mede omdat dit toestel erg discreet gedragen kan worden, en in een oplaadbare uitvoering beschikbaar is en met bluetooth te verbinden is met een mobiele telefoon

IHO (in het oor) gehoorapparaat

Dit soort toestellen zijn onder te verdelen naar de diepte waarmee ze in uw gehoorgang zitten, van groot naar klein: ITC ( In-The-Canal), CIC (Completely-In-Canal) en een IIC (Invisible-In-Canal)

Alle IHO uitvoeringen worden op maat gemaakt, zodat ze perfect in de gehoorgang zitten. Afhankelijk van de vorm en grootte van de oren, de versterking die het toestel moet leveren

RIC-toestel

RIC-toestel

aho-gehoorapparaat-toestel

AHO-toestel

iho-gehoorapparaat-toestel

IHO-toestel

Technieken

Tot nu toe hebben we gesproken over de uiterlijke verschijningsvorm van het hoortoestel, de grootte en vorm van de hoortoestellen zeggen nog niet veel over wat de prestaties van een hoortoestel. Hoortoestellen moeten uiteraard voldoende versterking leveren om uw gehoorverlies goed te compenseren. Maar het is erg belangrijk om de juiste techniek in het hoortoestel te hebben, de techniek namelijk bepaald hoe goed u gesprekken kunt voeren in rustige situaties of op een drukke verjaardag of receptie. Hoe rustiger uw dagelijkse omgeving is des te eenvoudig te techniek in het hoortoestel kan. Wanneer men met een hoortoestel waar een hele eenvoudige techniek inzit in een drukkere situatie terechtkomt, dan helpt het hoortoestel u niet. De techniek is niet krachtig genoeg om spraak en lawaai goed te scheiden. Heeft u gehoorapparaten waar meer techniek in zit dan kunt u wel in rumoerige situaties goed verstaan. Hoortoestellen moeten dus goed gekozen zij, de vorm moet bij u passen, er moet voldoende versterking gegeven kunnen worden en er moet voldoende techniek inzitten.

Vergoedingen

Naast de vorm van het hoortoestel en of het nu een IHO of een AHO is, de verkoopprijzen en de vergoedingen worden bepaald door de techniek in het gehoorapparaat. De hoortoesteltechnieken zijn onder te verdelen in twee hoofdgroepen, Gehoorapparaten met een gedeeltelijke vergoeding van de zorgverzekeraar en een groep met hoortoestellen zonder vergoeding van de zorgverzekeraar. De gehoorapparaten met een geheel of gedeeltelijke vergoeding van een zorgverzekeraar wordt weer onderverdeeld in 5 categorieën: categorie 1, gehoorapparaten met een hele eenvoudige techniek oplopend tot categorie 5, gehoorapparaten waar wat meer techniek in zit. De nieuwste, modernste en beste technieken vallen buiten de 5 categorieën. Zorgverzekeraars vergoeden 75% van de verkoopprijs van het hoortoestel, de hoogte van het uiteindelijke bedrag verschilt per zorgverzekeraar, deze bepalen de verkoopprijs en de verkoopprijs is door iedere zorgverzekeraar weer anders vastgesteld. De meeste zorgverzekeraars vergoeden buiten de 5 categorieën niets, gelukkig zijn er een aantal zorgverzekeraars die wat verder kijken dan de 5 categorieën en ook daarbuiten vergoedingen geven op hoortoestellen. Wilt u weten hoe dat nu bij uw zorgverzekeraar zit, kom maar eens langs dan kunnen wij dit voor u uitzoeken.

Twijfelt u over uw gehoor? Aarzel dan niet en doe vrijblijvend een gehoortest bij ons in Bussum.

Onderhoud

Gehoorapparaten worden gemiddeld 12 uur per dag gedragen, 7 dagen in de week en 5 jaar lang. Dit houdt in dat het gehoorapparaat ongeveer 20.000 uur zonder problemen moet functioneren. Natuurlijk is hier onderhoud nodig, batterijen en filters vervangen, microfoonopeningen reinigen, slangetjes vervangen…. Wanneer het hoortoestel het goed blijft doen dan heeft u het meeste profijt hiervan. Er zijn een aantal onderhoudspunten die uzelf prima kunt uitvoeren en er zijn wat aandachtpunten voor de audicien. Wanneer u hoortoestellen heeft aangeschaft dan komt u, bij ons in een nazorg traject terecht, dit houdt in dat we u ieder half jaar graag zien voor een onderhoudsbeurt aan uw hoortoestellen. Zonder goed onderhoud doen uw gehoorapparaten het niet optimaal meer.

Accessoires

Om u nog beter te ondersteunen zijn er naast gehoorapparaten ook een aantal accessoires die aan een gehoorapparaat gekoppeld kunnen worden. Bijvoorbeeld een TV- accessoire, deze stuurt het geluid van de televisie draadloos en rechtstreeks naar uw gehoorapparaten zodat u moeiteloos het geluid van de televisie goed kunt horen. Er zijn speciale huistelefoons die automatisch verbinding maken met uw gehoorapparaten zodat telefoongesprekken makkelijker zijn te verstaan of externe microfoons die draadloos zijn verbonden met uw hoortoestellen, een gesprek voeren in rumoer of een lezing volgen of een rondleiding door een museum, met deze technieken mist u geen enkel woord meer en heeft u alles goed kunnen verstaan.

Hoortoestel merken die wij leveren

Wij hebben onze voorkeuren voor bepaalde fabrikanten van hoortoestellen, ieder merk heeft een andere visie over hoe je slechthorendheid met hoortoestellen zo goed mogelijk te lijf moet gaan. Hierdoor is er veel diversiteit en geeft dit veel keuzemogelijkheden voor de slechthorenden. Uiteindelijk kunnen we ieder hoortoestelmerk leveren en hierdoor is er enorm veel keuze voor de eindgebruiker, samen met u kiezen we de best mogelijke hooroplossing.

Het beste gehoorapparaat voor u

Het juiste gehoorapparaat voor u is niet zomaar aan te wijzen. Er is eerst een goede hoortest nodig en duidelijke intake. In deze intake bespreken we uw wensen en verwachtingen zodat we een duidelijk beeld hebben. Pas wanneer we alle informatie hebben die nodig is kunnen we uw onderbouwde adviezen geven. Bent u benieuwd welke gehoorapparaten bij u passen? Klik dan op de knop hieronder om een afspraak te maken om eens bij ons langs te komen.