Soorten gehoorapparaten en hoortoestellen

U bent op zoek naar het juiste gehoorapparaat of hoortoestel voor u en bent benieuwd welke soorten er allemaal beschikbaar zijn. Bent u op zoek naar een hoortoestel met een bepaalde functie.  Nu kunt u de verschillende soorten eigenlijk in drieën delen. U kunt namelijk kijken naar de plaatsing van het apparaat, de functies van het apparaat en de apparaten die toegespitst zijn op de verschillende gehoorschade categorieën. Nu zijn er natuurlijk ook nog verschillende merken waar u uit kunt kiezen, maar daar gaan we op een andere pagina verder op in. We zullen u hier meenemen in de verschillende gehoorapparaten en hoortoestellen. Wilt u gelijk een afspraak maken om te kijken welk soort apparaat het beste bij u past.

Plaatsing

Er zijn verschillende manieren waarop een hoortoestel geplaatst kan worden. Zo kun je de gehoorapparaten opdelen in twee soorten plaatsingen. De apparaatjes kunnen achter en in het oor geplaatst worden. Ze komen elk met eigen voor- en nadelen. We zullen ze stuk voor stuk gaan bespreken. 

AHO (achter het oor) hoortoestel

aho-gehoorapparaat-toestel

Het traditionele AHO gehoortoestel is een toestel met een oorstukje achter het oor en een een luidspreker in de gehoorgang zit. AHO staat dan ook voor "Achter Het Oor". Dit is dan ook een gehoorapparaatje met een buisje dat het oor in gaat en de rest van het apparaat zit achter uw oor. Mocht u dus graag een hoortoestel willen hebben die comfortabel zit, een goede versterking biedt, eenvoudig in gebruik is en gemakkelijk schoon te maken is, dan is een AHO model een zeer goede optie.

RIC (Receiver in canal) hoortoestel

ric-gehoorapparaat-toestel

Een RIC gehoorapparaat, ook wel een receiver-in-canal of LIHO, luidspreker-in-het-oor genoemd. De RIC uitvoering wordt in Nederland het meeste verkocht mede omdat dit toestel erg discreet gedragen kan worden. Ook kun je deze in een oplaadbare uitvoering krijgen en zijn de meeste RIC modellen via bluetooth te verbinden met een mobiele telefoon. De voordelen van dit soort gehoorapparaten zijn dan ook dat het niet opvalt en bij een aantal modellen zelfs kunt telefoneren via uw gehoorapparaat. Is dat even handig.

IHO (In het oor) hoortoestel

iho-gehoorapparaat-toestel

Dit soort toestellen zijn onder te verdelen naar de diepte waarmee ze in uw gehoorgang zitten, van groot naar klein: ITC ( In-The-Canal), CIC (Completely-In-Canal) en een IIC (Invisible-In-Canal) Alle IHO uitvoeringen worden op maat gemaakt, zodat ze perfect in de gehoorgang zitten. Afhankelijk van de vorm en grootte van de oren, de versterking die het toestel moet leveren. Zo heeft u een apparaat dat helemaal op uw is afgestemd.  

Categorieën

Gehoorschade is er in verschillende maten. De een heeft slechts lichte gehoorschade en de ander heeft een wat meer ernstige vorm van gehoorschade. Bij iedere mate van gehoorschade is een ander apparaat nodig die u het beste kan helpen beter te horen. Nu worden de apparaten die (grotendeels) worden vergoed vanuit de verzekering ingedeeld in vijf categorieën die elk bij een bepaalde mate van gehoorschade en omgevingsfactoren staan. Hoe hoger de categorie hoe geavanceerder de techniek in de toestellen. Deze categorieën worden ook gebruikt voor het bepalen van de vergoedingen voor uw gehoorapparaat. Bent u benieuwd in welke categorie u valt? Maak dan een afspraak door op de knop hieronder te klikken. Dan wordt er een gehoortest gedaan door een erkend audicien. 

Hoewel deze categorieën worden gebruikt door uw zorgverzekeraar zijn er ook nog gehoorapparaten die nog geavanceerder zijn en waar nog meer en betere techniek in zit. Die kunnen u nog beter helpen bij het horen van de gesprekken. Mocht u bijvoorbeeld in drukke ruimtes komen waar veel wordt gepraat, dan is er geavanceerde techniek nodig die het omgevingsgeluid genoeg dempt en de stem van de persoon waarmee je praat naar voren haalt. Nu wordt er vaak gezegd dat hoe kleiner het apparaat hoe geavanceerder of duurder. Maar dit is lang niet altijd het geval. Het is echt enorm belangrijk om het juiste apparaat bij uw gehoorprobleem te kiezen. Hier helpen wij u bij Hoorstudio Gooise meren dan ook maar al te graag bij!

Functies

Het laatste wat we met u willen bespreken is dat er ook nog verschil is in functies van de apparaten. Zo kunt u denken aan hoortoestellen die uitgerust zijn met een bluetooth functie. Hiermee kunt u uw muziek direct via uw gehoorapparaat beluisteren. Mocht u het willen, dan zijn er zelfs modellen die uitgerust zijn met de functie van het telefoneren via uw gehoorapparaat. Nu zijn dit eigenlijk een beetje extraatjes die u bij een gehoorapparaat kunt hebben. Het belangrijkste is dat het hoortoestel bij uw situatie past. Zo is het ene apparaat weer beter in het dempen van het omgevingsgeluid en de ander weer beter in het versterken van het geluid. Het gaat erom dat het apparaat bij u past. Wilt u graag weten welke soort gehoorapparaat bij u past? Klik dan op de knop hieronder en maak online een afspraak om vrijblijvend bij ons langs te komen.