Gehoorbescherming

Een gehoorschade is over het algemeen niet meer te herstellen en de schade is meestal permanent. Het is belangrijk om uw gehoor zo goed mogelijk te beschermen in omgevingen/situaties met veel lawaai. Met een goede gehoorbescherming kunt u zich eenvoudig beschermen in de genoemde situaties. Er zijn veel verschillende soorten gehoorbescherming op de markt. Welke het beste bij u past is erg persoonlijk, hoeveel demping is er nodig, gaat het om industriedoppen (luide werkomgevingen) of schietsport of om muziekdoppen op maat gemaakt of universele doppen? Om u goed te kunnen informeren kunt u het beste een afspraak maken Wij adviseren over de beste mogelijkheid voor uw situatie. Klik op de knop hieronder om direct een afspraak te maken. 

Gehoorbeschadiging

Gehoorschade is een onderwerp die je met regelmaat terugziet in de media. De aandacht die de media geeft aan gehoorschade is om de mensheid bewust te maken hoe het is om te leven met een gehoorbeschadiging en eigenlijk is dit een stukje informatie en preventie. Want wist u dat bijna 23 procent van alle jongeren een gehoorbeschadiging heeft en dat 30 procent van personen die 65 jaar en ouder zijn een gehoorverlies hebben? 

Een gehoorbeschadiging kan aangeboren zijn, plotseling optreden, veroorzaakt door medicijnen, ontstaan na een ziekte zoals een hersenvliesontsteking. Na mate dat we ouder worden slijt het gehoor, maar ook door langdurige blootstelling aan lawaai. 

Een voorbeeld van acute gehoorschade is een pieptoon die klinkt na een avondje harde muziek. Meestal is de piep tijdelijk, maar deze kan ook constant worden. De kans op een beschadiging van het gehoor is op het werk of op muziekfestivals te voorkomen door het dragen van goede gehoorbescherming. Voorkomen vinden wij beter dan genezen.

Soorten gehoorbescherming 

Voor iedere situatie is een ander manier van geluidsdemping nodig om uw oren goed te beschermen. Mensen die snel zijn afgeleid in een kantoortuin hebben minder demping nodig dan een metaalbewerker of iemand in een houtzagerij, zelfs wanneer je naar een muziek uitvoering gaat dan heeft de bezoeker van een hard rock concert een sterkere demping nodig dan de bezoeker van een concert waar het wat kalmer aan toe gaat. Zwem- en slaapdopjes hebben weer een heel ander doel. Naast op maat gemaakte dopjes zijn er natuurlijk ook universele direct klaar gehoorbescherming. Hieronder is een filmpje te vinden waar we Saskia van Audiform interviewen over gehoorbescherming.

Slaapdoppen

Ongestoord van uw nachtrust genieten, zelfs met een partner die snurkt of wanneer u niet kunt slapen van andere storende geluiden. Wij hebben op maat gemaakte slaapdoppen om omgevingsgeluiden uit te sluiten, maar die u niet voelt wanneer u op uw kussen ligt. Zo helpen slaapdoppen u de ultieme nachtrust te geven die u nodig heeft om de volgende dag weer fris en fruitig de dag te kunnen starten. En maakt u zich geen zorgen, de wekker blijft u wel horen. 

Zwemdoppen

Heeft u last van water in uw oren na het zwemmen? Heeft u een gaatje in uw trommelvlies of heeft u buisjes? Dan is het verstandig om uw oren af te sluiten met een zwemdopje. Op maat gemaakte dopjes passen perfect in oren.Tijdens het zwemmen kan het nog wel eens gebeuren dat er water in de oren komt. Op het moment dat dit water er lang blijft zitten dan kan het zijn dat het de gehoor wegen beschadigd. Naast het water zelf kan ook de druk op je oren hoog worden als je diep duikt. Dit is allemaal op te lossen met zwemdoppen die perfect in uw oren passen. Lekker zwemmen zonder dat er water in je oren komt, met op maat gemaakte zwemdopjes geen oorpijn meer na de zwemmen. Niet alleen superhandig tijdend de zwemles maar ook tijdens de zomervakantie. Wie wil er nu oorpijn na het zwemmen. 

Gehoorbescherming voor op het werk

Afhankelijk wat voor een beroep u heeft kunt u in meer of mindere mate last hebben van omgevingslawaaiWerkt u in een lawaaiige omgeving dan is vanaf 80 decibel omgevingslawaai een gehoorbescherming verplicht om te dragen. Dit om uw gehoor goed te beschermen tegen beschadigingen. Zelfs wanneer u in een rustige omgeving werkt, een kantoortuin, dan kunnen oordopjes u helpen om beter te concentreren. Voor iedere omgeving/situatie zijn geschikte gehoorbescherming beschikbaar. 

Festival / muziekdoppen

Houd u wel van een festival of feestje? Muziek om van te genieten en lekker dansen met vrienden en kennissen, hoewel dit heel erg gezellig is, kan het wel wat doen met uw gehoor. De muziek heeft namelijk een flinke impact op het gehoor wanneer deze te hard staat. Oordoppen zijn dan ook geen overbodige luxe op festivals en feesten. Muziekdoppen geven een andere demping dan gehoorbescherming op het werk. Er zijn verschillende geluidsfilters verkrijgbaar zodat we voor iedere situatie een passende oplossing hebben. 

Universele gehoorbescherming

Wanneer u slechts een enkele keer in een situatie bent waar bescherming noodzakelijk is dan passen universele gehoorbescherming prima. U bent dan wat voordeliger uit maar u maakt gebruik van goede geluidsfilters. Dus of het nu gaat om motorrijden, concertbezoek of werken met luidruchtige apparatuur, voor iedere situatie hebben we een oplossing. 

Gehoorbescherming op maat

Wanneer u regelmatig in situaties bent waar bescherming noodzakelijk is, dan is het verstandig om op maat gemaakte gehoorbescherming aan te schaffen. Maatwerk sluit naadloos aan op uw gehoorgang wat veel prettiger zit en beter afsluit. Er wordt een afdruk gemaakt worden van uw oor en daar wordt uiteindelijk een passend oorstukje van gemaakt. 

Klik op de knop hieronder om een afspraak te maken om uw gehoorbescherming op maat te laten maken.  

Veelgestelde vragen rondom gehoorbescherming

1. Zijn er dingen die er gedaan kunnen worden naast gehoorbescherming om de gehoorgang te beschermen?

  • Houd afstand van de speakers op festivals en feesten. 
  • Geef je oren af en toe rust door een ruimte op te zoeken met minder geluid/lawaai. 
  • Draag de juiste filters in je gehoorbescherming 
  • Zet de geluidsbegrenzer aan op je telefoon/MP3 speler 
  • Kies een hoofdtelefoon die goed afsluit, dan hoeft de muziek niet zo hard. 

2. Wanneer is geluid schadelijk voor het gehoor en heb ik gehoorbescherming nodig?

Om een kort antwoord te geven kan een langdurige blootstelling van geluiden harder dan 80 decibel (dB) schadelijk zijn voor het gehoor. Wij raden dan ook aan om geluidsbescherming te dragen op het moment dat u wat langer verblijft in een omgeving met  geluiden harden dan 80dB. Mocht u twijfelen, kom dan bij ons langs voor advies. 

Hieronder een geluidsschaal waar u een beeld krijgt hoe luid allerlei geluiden zijn. 

3. Bestaat er geluidsdichte gehoorbescherming?

Gehoorbescherming zal altijd geluiden doorlaten, de geluidsfilters dienen er juist voor om het geluid te dempen zodat het geen schade oploopt aan het gehoor.  

4. Wat zijn de kosten?

Net zoals we goede gehoorbescherming op maat maken zijn de bijbehorende prijzen afhankelijk van uw wens. Om u goed voor te lichten is het slim om een afspraak te maken.