Harrold-12-2020-hoorstudio-gooise-meren-audicien

Even voorstellen

Mijn naam is Harrold Binnekamp en ik ben Hoorstudio Gooise Meren in 2017 gestart.

In 2006 ben ik in de hoortoestellenbranche terechtgekomen. Ik heb mogen werken bij twee grote fabrikanten van hoortoestellen en heb jarenlang gewerkt bij een zelfstandig audiciensbedrijf in Alphen aan den Rijn.

Wat mij zo aantrekt in dit werk is de combinatie van de luisterproblemen die een slechthorende in allerlei situaties ervaart te vertalen naar de juiste technieken die in de hoortoestellen zitten. Eenvoudige technieken waar dit kan en meer geavanceerdere techniek waar dat nodig is. Voor iedere situatie is er een andere oplossing.

Wilt u meer weten over hoortoestellen? Maak een vrijblijvende afspraak waarbij ik u uitvoerig informeer wat ik voor u kan doen.

Onze werkwijze

Tegenwoordig kunt u de radio of televisie niet meer aanzetten of er komt een reclame voorbij over hoortoestellen. Over het algemeen gesproken gaan deze reclames alleen over hoe goedkoop een hoortoestel bij hen kost, tot gratis hoortoestellen aan toe. Maar hoe zit het nu precies in elkaar en hoe werkt het hele traject nu eigenlijk?

Het is tekort door de bocht om te stellen dat gehoorapparaten allemaal hetzelfde zijn en dat u van iedere toestel hetzelfde kunt verwachten. Laten we bij het begin beginnen, het hoorverlies.

Gehoorsituatie bepalen

Geluiden komen via uw gehoorgang op het trommelvlies aan en vanaf het trommelvlies gaan geluiden via de gehoorbeentjes naar het slakkenhuis. In het slakkenhuis wordt het geluid omgezet naar een signaal wat via de gehoorzenuw bij uw hersenen aankomt. De hersenen registreren alle signalen en dit wordt waargenomen als geluid. Wanneer er in deze keten iets minder goed werkt dan komen er dus minder signalen bij de hersenen en worden er minder geluiden waargenomen. Hoe groter het hoorverlies des te minder dat men hoort.

Hoe ernstiger het gehoorverlies des te moeilijker het wordt om goed te kunnen communiceren. Een hoortoestel repareert een defect oor niet maar zorgt ervoor dat geluiden harder en soms wat schoner gepoetst de gehoorgang ingaan. Het hoorverlies bepaalt dus in grote mate wat er nog te bereiken valt. Voor wat betreft hoortoestellen geldt voor dit stukje dat het hoortoestel qua sterkte moet passen bij het hoorverlies. Bij een zwaar hoorverlies hoort dan ook een krachtig hoortoestel en zo is er voor ieder hoorverlies een hoortoestel die krachtig genoeg is en past bij het hoorverlies. Om dit te bepalen wordt er dus eerst een gehoortest gedaan.

Passend gehoorapparaat kiezen

Wanneer we wat verder inzoomen op de hoortoestellen dan kun je stellen dat een hoortoestel in principe een computer is waar microfoons op zitten die het geluid opnemen, de computer ontleed dit geluid, schaaft hier en daar wat bij en zorgt ervoor dat het geluid luider in de oren komt. Ook hier zijn er veel verschillen te benoemen, er zijn hoortoestellen met een hele eenvoudige computer en er zijn hoortoestellen met een hele geavanceerde computer, de uitleg over deze verschillen is eenvoudig. Alle hoortoestellen doen het prima in een rustige omgeving, maar niet ieder hoortoestel doet het goed in de rumoer of in de drukte. Des te drukker de situaties waar men is, des te moeilijker het wordt om gesprekken in de rumoer goed te kunnen volgen. In een hoortoestel is dan simpelweg meer techniek nodig om spraak van omgevingsgeluiden te kunnen onderscheiden en te filteren. Wanneer men met een eenvoudig hoortoesteltechniek in een rumoerige omgeving bent dan is dat eenvoudige toestel niet in staat om geluiden en spraak goed van elkaar te filteren en te scheiden. Men hoort van alles maar men verstaat niets. Met een betere techniek zou men in dezelfde drukker omgeving veel beter gesprekken kunnen voeren.

Een goede hooroplossing wordt dus bepaalt door de juiste sterkte te kiezen, de sterkte die bij het hoorverlies past en de techniek te kiezen die voldoende ondersteuning biedt in de geluidssituaties waar men beter wil kunnen verstaan.

Gehoorapparaat afstellen

Wanneer men uiteindelijk het juiste toestel heeft gekozen dan zijn we er nog niet, de hoortoestellen moeten nog worden ingeregeld, en dit is een heel precies karweitje wat niet iedereen goed in de vingers heeft. Zelfs met dezelfde ingrediënten smaakt de hamburger of pizza van een sterren topkok anders dan bij een fastfoodketen. Het juiste hoortoestel zijn dus slechts ingrediënten,  een halffabricaat, of het een succes wordt hangt dus in sterke mate af van de kwaliteiten van de audicien. En hoe goed een hoortoestel ook wordt afgesteld het kan maar zo zijn dat de geluidskwaliteit van het hoortoestel niet lekker klinkt en dat een ander merk veel beter gaat. Wanneer het niet allemaal klinkt zoals gehoopt, probeer dan eens een heel ander hoortoestel merk uit. Het kan maar zo zijn dat een ander merk een veel beter resultaat geeft.

Afspraak maken

De audicien met het juiste gevoel in de vingers en waarbij u goed wordt voorgelicht en waarbij u meerdere hoortoestellen mag uitproberen daar wordt u goed en vakkundig geholpen. Dit is hoe wij werken, het aanpassen van een hoortoestel is een kunst apart die wij als geen ander goed beheersen. Kom eens langs en laat u overtuigen.