“Mijn gehoorverlies is niet ernstig genoeg voor hoortoestellen”

Meer dan vijf procent van de wereldbevolking, ongeveer 466 miljoen mensen heeft een gehoorverlies. In Nederland heeft één op de 10 mensen gehoorverlies, waarvan ongeveer 50.000 ernstig. Van de 65-plussers heeft zelfs 17 procent gehoorverlies. Mensen laten zich hier niet altijd voor behandelen. Slechts 1 op de 3 slechthorenden gebruikt een hoortoestel. Een ernstig gehoorverlies is moeilijk te negeren, het is onmogelijk om zelfs spraak in stille omgevingen te horen. Veel mensen met een mild tot matig hoorverlies kiezen ervoor om het hoorprobleem te negeren. Juist deze groep heeft baat bij goede hoortoestellen met name wanneer ze in een lawaaiige omgeving zijn of bij gesprekken in de drukte.

Voor mensen met een gemiddeld gehoorverlies zijn er veel meer hoortoestellen beschikbaar dan voor mensen met gemiddeld tot zwaar en ernstige hoorverliezen. Discrete, nauwelijks zichtbare hoortoestellen en hoortoestellen die men geheel in het oor draagt zijn over het algemeen niet verkrijgbaar voor zwaardere gehoorverliezen.

Stel het gebruik van hoortoestellen niet te lang uit, want hoe langer u wacht met het dragen van hoortoestellen, hoe slechter uw gehoor kan worden door hersenatrofie (hersenveroudering).

Horen is gedeeltelijk een hersenfunctie. Wanneer het breingedeelte wat hoorsignalen verwerkt gedurende een langere periode minder signalen te verwerken krijgt, dan begint het brein nieuwe functies toe te wijzen aan dit gedeelte van het brein. Onbehandelde gehoorverliezen houden ook verband met andere problemen. Onderzoek wijst uit dat mensen met milde symptomen van hoorverlies twee keer zoveel kans hebben om dementie te ontwikkelen dan mensen met een gezond gehoor.