Probeer meerdere hoortoestellen uit

Het lijkt zo logisch om voldoende de tijd te nemen, maar u zult verbaast zijn als u wist hoeveel mensen hoortoestellen kopen zonder dat ze deze goed hebben uitgeprobeerd in verschillende situaties.

Misschien herkent u het volgende voorbeeld wel.

In de beddenwinkel is het een drukte van belang op de matrassenafdeling. Met hun handen duwt men hard op het matras om de veerkracht te testen en vervolgens gaat men op het matras liggen met jas en schoenen aan, meestal op hun rug, alsof je thuis ook zo in bed ligt.

Het klinkt een beetje raar maar ongeveer hetzelfde gebeurt met hoortoestellen. Deze worden in het oor gestopt en ingesteld, de eerste vraag is vaak ”…en hoe klinkt het?” – het antwoord dat meestal wordt gegeven: “ Ik hoor u heel goed, een stuk harder.” Natuurlijk is dit zo, maar krijgt u nu de ondersteuning die u nodig heeft? Hoe goed kunt u nu verstaan in een restaurant, of thuis, of in de auto? Hoe klinkt het in de omgeving waar u veel hinder heeft van uw gehoorverlies, daar gaat het om.

Het hoortoestel moet de juiste techniek aan boord hebben om u te ondersteunen in de omgevingen waar u moeite heeft met verstaan. Probeer een aantal verschillende hoortoestellen en ontdek welke het best bij u past. Het is logisch dat u daar, een aantal maanden de tijd voor krijgt.