Hoe kiest u het juiste type hoortoestel?

Mensen willen graag kleine discrete hoortoestellen dragen. Het formaat van een hoortoestel is best belangrijk, maar het zou niet het belangrijkste aspect moeten zijn. Kleine hoortoestellen kunnen zo klein zijn omdat er vaak bepaalde onderdelen niet in zitten, denk maar eens aan een ringleiding, een volumeschakelaar of een programmaschakelaar. Wanneer het hoortoestel een klein beetje groter is, dan zijn er vaak veel meer mogelijkheden. Ook het batterijverbruik speelt een rol. Hoe kleiner het hoortoestel des te kleiner het batterijtje. Hele kleine batterijen moeten vaker vervangen worden, omdat ze eerder leeg zijn. Daarnaast is er een verschil in versterking die gegeven kan worden. Grotere en krachtigere hoortoestellen zijn bedoeld voor de zwaardere hoorverliezen. De kleinste hoortoestellen zijn niet in staat om dergelijke versterking te geven.

Er zijn verschillende soorten hoortoestellen. Hieronder een kleine opsomming:

  • AHO hoortoestellen
  • RIC hoortoestellen
  • IHO hoortoestellen

Hoortoestellen zijn te verdelen in typen die je achter het oor draagt en typen die in het oor worden gedragen. Het gehoorverlies en de grote van de gehoorgang zijn bepalend of u toestel in-het- oor kunt dragen.

  

 

AHO hoortoestellen

Er zijn hoortoestellen met een traditioneel toonbochtje en een oorstukje. Wat discreter zijn de hoortoestellen met een dunne slang of met een luidspreker in het oor.

  

IHO hoortoestellen

Deze zijn er in verschillende maten, afhankelijk van de diepte waarmee ze in het oor zijn geplaatst.