Neem de tijd om te wennen aan uw hoortoestel

Ondanks dat de modernste hoortoesteltechnieken verbluffende resultaten geven, sneller en beter reageren op de omgeving heeft u tijd nodig om aan uw hoortoestellen te wennen.

Het gehoor slijt, naarmate we ouder worden wordt het gehoor slechter, de slijtage van het gehoor gaat zo tergend langzaam dat we niet in de gaten hebben dat we niet meer zo goed kunnen horen als toen we jong waren. Op een bepaald moment heeft u in de gaten dat het spraakverstaan te wensen overlaat, maar u heeft niet in de gaten dat er al heel veel geluiden zijn die u niet meer goed hoort. Zachte geluiden als het aanslaan van de koelkastmotor of het kraken van een traptrede, de piepjes en bliepjes van allerlei apparatuur, het tikken van de klok, het geritsel van de krant, om maar eens een paar voorbeelden te noemen. Ook deze geluiden hoort u weer veel beter wanneer u hoortoestellen draagt, en u moet heel erg wennen aan die geluiden.

Een hoortoestel wordt zo afgesteld dat u het prettig vindt klinken, meestal is dat een stuk zachter dan dat feitelijk nodig is. Uw hersenen moeten wennen aan alle geluiden. Tijdens de proefperiode worden de hoortoestellen steeds een beetje harder gezet. Na ongeveer twee maanden staan de hoortoestellen dusdanig luid afgesteld dat uw gehoorverlies volledig wordt gecompenseerd.

Als voorbeeld willen we het volgende noemen. Stel u schaft een paar lederen schoenen aan. Deze zitten in het begin ook niet perfect, naar mate u de schoenen langer draagt gaat het leer meer naar uw voeten staan en raken uw voeten gewend aan de schoenen, uiteindelijk voelt u de schoenen niet meer en zitten ze perfect.

Hetzelfde idee geldt voor hoortoestellen. Neem de tijd om goed te wennen aan hoortoestellen en wanneer het toch niet zo gaat als dat u verwacht, probeer dan eens een andere soort of merk. Let wel, u moet dadelijk 5 jaar lang plezier hebben van uw hoortoestellen, het is belangrijk om tijdens de proefperiode de juiste keuze te maken.

Factoren waar uw audicien rekening mee houdt:

  • Hoe goed kunt u nog zachte geluiden waarnemen in ieder oor en over verschillende toonhoogte?
  • Hoe luid kunt u geluiden van verschillende toonhoogte verdragen?
  • Wat vindt u een comfortabel volume?
  • De grootte en vorm van uw gehoorgang. Deze heeft invloed op hoe hard bepaalde geluiden op uw trommelvlies aankomt.
  • De technieken van het hoortoestel nodig heeft.